keskiviikko 25. huhtikuuta 2012

Usva-kissan pikkumiukujat

"Katotaan niin sää tuut kissanpentu taskussa kotiin porukoiltas" kuului miehen suusta kun kerroin, että lähden käymään vanhempieni luona, missä oli heidän kahden adult-ikäisen kissan lisäksi myös kaksi kitten-ikäistä kisua. Ja voi peekule kun tekikin mieli laittaa yksi tai vaikka kaksi pentua taskuun ja juosta lujaa karkuun.

Kuten meillä täällä Lita, niin vanhemmillani Usva on sijoituskissa. He molemmat ovat samalta kasvattajalta ja molempien sopimuksessa lukee, että heillä teetetään pentuja. Jos ensimmäisestä yrityksestä saadaan valioyksilöitä, ei tarvitse teettää enempää. Kuitenkin jos käy niin, että kaikki pennut ovat värivirheellisiä on sopimus että koitetaan ainakin kaksi pentuetta. Silloin kun Litaa meille hankimme ja juttelimme kasvattajan kanssa pentujen teettämisestä, tuntui se niin kaukaiselta ajatukselta kun sylissäni oli alle 10vkoa vanha kissanpentu. Ajattelin, että se on edessä sitten joskus. Kuitenkin se hetki on nyt jo lähellä.

Usva

Anyways...Usvalla on käynyt hieman huonoa tuuria pentujen kanssa. Tämä oli siis Usvan kolmas kerta tiineenä. Ensimmäisellä ja toisella kerralla oli Usvalla masussa vain yksi pentu. Molemmilla kerroilla pennut kuolivat. Nyt Usvan masusta bongattiin kaksi pentua ja tätä pidettiin hyvänä merkkinä. Pennut syntyivät aprillipäivänä 1.4.2012. Molemmat lähtivät kehittymään ja kasvamaan hyvää tahtia. Ensimmäiset kaksi viikkoa pennut sekä Usva vietti kasvattajan luona, missä pennut myös syntyivät. Nyt tämä valjakko löytyy kuitenkin vanhempieni luota.Olen nähnyt pieniä kissanpentuja ja meidän Nelli sekä Nuppu olivat tooooosi pieniä meille tullessaan, mutta se hetki, kun menin vanhempieni luona Usvan pesän luokse ja näin ne pienet valkoiset pallerot, oli jotain aivan  uskomatonta. Miten jokin voi ollla niin pieni, viaton ja sydäntäpakahduttava? Olin myyty. Mietin jo hetken aikaa kuinka lähden myymään miehelle ideaa seitsemännestä kissasta. Sitten äitini muistutti "Älä nyt vaan ota enää niitä kissoja, muista ettei ne pysy noin pieninä ikuisesti!". Ja niimpä tyydyin siihen ideaan, että pääsen viettämään aikaa kissanpentujen kanssa sitten, kun Litan pennut tulevat meille asustamaan luovutusikään saakka.
Usvan pennut olivat siis alta 3viikon ikäisiä kun näin ne. Niiden silmät olivat vasta pari päivää sitten auenneet eikä kävely ollut vielä hirveän vakuuttavaa. Yritys oli kovaa, mutta välillä pennut tuntuivat unohtavan mitenkä niitä neljää "painavaa" tassua käytetään. Pennut eivät syö vielä nappuloita, lihaa tai märkäruokaa, vaan kaikki ravinto tulee Usvalta imetyksestä. Imetys onkin tärkeää pennuille aika 5-6viikon ikään saakka, vaikka kiinnostus ruokaan syntyy jo 3 viikon iässä. Pentujen painon tarkkailu on hyvin tärkeää ja pennut tuleekin punnita kahdesti päivässä, aamulla ja illalla. Näin nähdään heidän kehityksensä.


Kissanpentujen ruokinta
Emon maito on kissanpentujen pääasiallinen ravinto 5-6 viikon ikään saakka. Pennut osoittavat kiinnostusta emon ruokaan 2-3 viikon iässä. Kissanpentujen vieroitus tapahtuu 6-8 viikon iässä. Tällöin pentujen tulee syödä penturuokaa riittävästi. Vieroituksen tulisi tapahtua vähitellen. Nopea kasvu vaatii paljon ruoalta. Tiivis ja maistuva penturuoka on hyvä ruoka pennuille, aikuisen kissan ruokaa pennut eivät jaksa syödä riittävästi. Lisäksi pentu oppii syömään useita pieniä annoksia kerrallaan. Kissanpentu on hyvä totuttaa erilaisiin ruokiin. Jos kissa on pentuna oppinut syömään sekä kuiva- että tölkkiruokaa, se suostuu syömään molempia myös vanhempana. Jos kissa joutuu myöhemmin syömään eläinlääkärin määräämiä erikoisruokia, ei ensireaktio välttämättä ole kieltäytyminen. Ruokien vaihtelussa tulee kuitenkin muistaa, että kaikkien ruokien vaihdokset tulee tehdä vähitellen. Liian nopea ruokavalion muutos aiheuttaa helposti häiriöitä ruoansulatuskanavan toiminnassa. Penturuoassa on runsaammin proteiineja ja rasvaa. Penturuoassa on tasapainoitettuna kivennäisaineita ja vitamiineja kasvavalle oikea määrä. Kissanpennulle tulisi antaa 4-5 ateriaa vuorokaudessa vieroituksen aikaan. Penturuoka vaihdetaan aikuisten kissojen ylläpitoruokaan vähitellen. Naaraspennuille tämä tapahtuu 8-9 kk:n iässä, urospennuille vähän myöhemmin 11-12 kk:n iässä.

2 kommenttia:

  1. No eikö olekkin ! :-) Tiukkaa tekee aina lähteä niiden luota. Tekisi kovasti mieli ottaa vielä yksi kisu. ;-)

    VastaaPoista