sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Naaraskissan sterilisaatio

Operaatiossa siis poistetaan munasarjat ja kohdunsarvet. Leikkaushaava voidaan sulkea joko tikein tai haavaliimalla. Meillä on joka kerta suljettu tuolla haavaliimalla. Leikkaushaava tulee suojata 10-12pv:n ajan, jottei kissa pääse nuolemaan haavaa ja näin saa aikaiseksi tulehdusta siihen. Suojaus normaalisti tapahtuu kaulurilla ( meillä puhutaan sateliitista ), mutta olen kuullut myös juttuja eläinlääkäreistä, jotka ovat sitä mieltä ettei mitään suojuksia tarvita. Toinen tapa suojata haavaa on laittaa kissalle puku, joka peittää leikkaushaavan.

Leikkaushaavan tulee olla siisti kokoajan. Jos se erittää jotakin, haisee, turvottaa tai punoittaa, tulee ottaa heti yhteyttä eläinlääkäriin.

Kissat (tyttökisut) nukutetaan operaation ajaksi, mutta kissan silmät pysyvät auki kokoajan. Leikkauksen aikana niitä kostutetaan kostutustipoilla. On tärkeää, että silmät pysyvät kosteana kuivumisen ja haavautumisen estämiseksi. Jos kissa on kotona vielä hyvin tokkurainen ja silmät seisoo päässä, tulee silmiä kostuttaa sulkemalla luomet tasaisin väliajoin, kunnes kissa itse tekee tämän.

Leikkauksen yhteydessä kissoille annetaan kipulääkettä. Joskus kissat saavat myös antibioottipistoksen, jos tuntuu että tulehdusvaara on tai tulehdus oli. Joskus (harvoin) kissat saavat myös kotiin kipulääkettä. Kipulääke ja nukutus saattavat aiheuttaa heräämisvaiheessa kissassa sekavuutta, levottomuutta, pahoinvointia ja hoippumista. On myös tärkeää pitää huoli kissan lämpötilasta. Kotona kissa tulee laittaa heräämään lämpimään ja vedottomaan paikkaan lattian tasossa. Lattian taso tulee valita, jottei kissa ala hyppimään ennenkö kissasta itsestä tuntuu että hyppiminen sopii taas kuvioihin.

Ruoka ja juoma tulee tarjota kissalle vasta kun kissa on täysin herännyt. Normaaliin ruokintaan tulee palata vasta seuraavana päivänä. On hyvä aloittaa leikkauspäivän ruokinta jollain helpolla ruualla, missään nimessä ei mitään uutta !






2 kommenttia:

  1. Meillä oli tyttökissalle laitettu sekä sulavat tikit että haavaliimaa, eikä kissa saanut lääkäristä mitään pukua tai kauluria. Lainasin omaa vainoharhaisuuttani kaverilta tötterön kissan päähän, jota käytin lähinnä silloin kun nukuin enkä ollut vahtimassa. En tiedä olisiko se sitä missään vaiheessa oikeasti tarvinnut. Kolmannen päivän jälkeen en enää viitsinyt sitä kissalle yöksi laittaa kun se ei juurikaan siitä haavastaan perustanut päivisinkään. Normaalin pesun lisäksi sitä ei nuoltu mitenkään. Kissa oli leikkauksen jälkeen ensimmäisen yön eristyksissä veljestään mutta sen jälkeen oltiin ja leikittiin ihan normaalisti (kunhan ei tötsää ollut päässä).

    6 päivää leikkauksesta kissa ei ollut ainakaan enää mitenkään kipeä: http://parastaikina.blogspot.fi/2013/02/reika-seinassa.html

    (leikkaushaava näkyy videossa :D)

    Me taidettiin päästä pirskatin helpolla...

    VastaaPoista
  2. Ollaan me varamammat vaan niin huolehtivaisia ja vainoharhaisia kun kyseessä on karvakorvamme. ^_^

    Meillä on ollut jokaisella kissalla aina tuo sateliitti päässä leikkauksen jälkeen, ei pojilla, mutta tytöillä. Joka kerta on ohjeistettu tuo melkein kaksi viikkoa, mutta ei me olla kenelläkään pidetty niin kauaa sitä. Muutama päivä ja that's it. Se on aika hassua kuinka ell. mielipiteet tuosta asiasta vaihtelevat; toiset vannovat kaulurien nimeen ja toisten mielestä se on aivan turha.

    Ei näytä teidän kaveria paljoa leikkaushaava haittaavan enää tuossa vaiheessa. :-D Sen verran korkealle pomppii. Vaikka kyllä meillä tuo Litakin eilen jo hyppi raapimapuusta alas ilman minkäänmoisia vinkasuja tms. :-)

    VastaaPoista