maanantai 19. syyskuuta 2011

Kissanminttua

Tänään oli kissoilla hemmottelu-aamu. Otin jo iltapäivää/iltaa varten pakkasesta kanapussukan sulamaan. Kissukat saivat aamulla herkkuraksuja, Masteryn salmon-raksuja (joihin Nelli ei kyllä koskenut, mikä ei sinänsä yllätä) ja aamiaisen jälkeen he saivat leluihinsa hieman kissanminttua. Meillä on alusta saakka käytetty kissanminttua kissojen hemmotteluun. Usein laitamme kissanleluihin kissanminttua kun saamme vieraita, tämän avulla saamme hieman hauskuutta aikaiseksi, mutta myös rauhoitettua kissoja kissanmintun alkuhuuman jälkeen.


Jekku nauttii kissanmintusta
"Kyllähän tää kukkalelu on ihan kiva nyt kun tää tuoksuu näin hyvältä...

...eikä nyt haittaa vaikka se onkin ihan kietoutunut mun ympärille...

...voi kissanminttulelurakas älä jätä mua!"

Lueskelin pitkin keskustelupalstoja millaisia kokemuksia muilla kissoilla on kissanmintusta, ja kyllä suurin osa kirjoitti sen vaikuttavan huumaavaan tapaan, vain muutaman kirjoitti sen nostavan aggressiivisuutta kissoissa.

Luin myös Hillsin-sivuilta seuraavaa:
Kissanminttu tai toisella nimellä tunnettu kissanruoho on tehty kasvista nimeltä Nepeta cataria, jota on noin 250lajia. Kuten me kissa-ihmiset tiedämme, kissanminttua löytyy mm. leluista, mutta sitä voi myös ostaa herkkunappeina ja suihkeena. Lisäksi jotkut kasvattavat kissanminttua omassa puutarhassaan. Kissan reagoiminen (euforinen, aggressiivinen, ei välitä) kissanminttuu ei siis ole jokaisella kissalla sama, vaan tähän reaktioon vaikuttaa perimä. Myös kissaniän ollaan huomattu vaikuttavan reagoimiseen. Yleensä 12viikkoinen pentu ei reagoi kissanminttuun laisinkaan. Usein reagoimiseen (euforinen) liittyy mm. kieriskelyä ympäriinsä, kehräämistä, nuolemista, loikkimista ja toiset kissat jopa kuolaavat. Tällainen käytös kestää yleensä n. 1min ajan. Jos kissalle tarjotaan usein kissanminttua esim. suihkeena leluihin, saattaa kissan reagoiminen kissanminttuun lakata, eli EI tarvitse pelätä, että kissastasi tulee kissanminttu-riippuvainen. Suositeltu hemmottelumäärä on 2x viikossa.

Mistään en löytänyt tietoa siitä, miksi kissa reagoi aggressiivisesti kissanminttua saadessaa. Yhden pätkän löysin tuolta samaiselta sivulta hieman eri linkkien takaa "Ole kuitenkin varovainen, sillä jotkut kissat reagoivat kissanminttuun aggressiivisesti, toiset eivät lainkaan. " Silti missään ei selitetty mistä tämä johtuu. Kaippa se on myös tuon perimän määrä tapana reagoida. Tai sitten siihen liittyy monissa keskusteluissa pohdittu tilanne, ettei kissa halua kissakaverinsa tai ihmisen ottavan kissanmintulla höystettyä lelua pois. Kissa vain puolustaa lelua, sillä se on tärkeä euforisen-tunteet antaja.


Jekku ja Niba taistelee kissanmintulla höystetystä pupusta

Ja kuten melkein aina voiton vei Niba

Lelua piti purra ja raapia

Halia ja nuolla

Ja tietenkin potkia takatassuilla !

"Eikai se yks tuu koittaa ottaa tätä multa?"

Kissanminttu on siis hyvin vaaraton pieni hemmottelulisä, jota itse suosittelen. Kissan kanssa voi hyvin leikkiä ihan tavallisillakin leluilla, mutta kissanminttu vauhdittaa ainakin meillä leikkejä. Toiset meidän kissoista, kuten Pipsa ja Nuppu, eivät välitä kissanmintusta laisinkaan, kun taas Jekku ja Niba sekoavat tassuihinsa haistaessaan kissanmintun leluissa tai raapimispuussa. Yleensä nämä pojut ottavat hieman yhteen kun kissanminttua on tarjolla, mutta ei pahemmin. Jompi kumpi aina lähtee karkuun ja jättää ihanan kissanminttu-lelun voittajalle. (Yleensä Niba)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti