perjantai 29. kesäkuuta 2012

Meidän Vauvasta tulee äiti !

Nyt se on varmaa, pakko olla, meidän pienestä Litasta tulee äiti ! 


Tässä on nyt viikkoja seurattu Litan nisien kasvua, niiden väriä ja Litan mahan pingottumista. Vihdoinkin voi sanoa varmaksi, että pentuja sieltä on tulossa. Tiineys kestää n. 65 päivää eli meillä laskettu olisi heinäkuun toisella viikolla. Viemme Litan kasvattajan luokse synnyttämään ja otamme koko poppoon takaisin sittenkun kasvattaja on varmistunut pentujen kasvun ja kehityksen normaaliudesta. Hyvällä tuurilla(?) voimme saada Litan vauvoineen takaisin jo viikon päästä synnytyksestä. Pennuissa riittääkin sitten tekemistä ja seurattavaa. Täytyy pitää huoli, että pennut syövät ja paino nousee kokoajan. Punnitseminen tulee tehdä kahdesti päivässä. 

Mitenkä tiineys on näkynyt Litassa? No huomattavin muutos Litassa on pyöreys jonka jokainen huomaa. Tänäänkin eräs ystäväni totesi "Herranjestas Lita sää oot pyöristynyt". Tämä on varmasti näkyvin muutos ulkopuolisille. Tiineiden kissojen maha alkaa kasvamaan neljän raskausviikon jälkeen, mutta ulkopuoliset huomaavat tämän yleensä vasta kuudennen raskausviikon jälkeen. Seuraavaksi alkaa yleensä ruokahalu kasvamaan. Toiset antavat kissoilleen tässä vaiheessa kasvuravintoa eläinlääkärin ohjeiden mukaan. Kissaa ei ole pakollista viedä ell. näytettäväksi, useat kumminkin niin tekevät sillä ell. voi tunnustella, että kuinka monta pentua on tulossa. Lita olisi valmis syömään joka kerta kun menen keittiöön. Tämä tulee AINA omalle paikalleen jakkaran alle odottamaan kipponsa eteen kun edes käväsen keittiössä. Ruokaa uppoaa helposti kourallinen raksuja 3-4x päivässä sekä märkäruokaa pussin verran. Lisäksi Lita käy naksuttelemassa esillä olevia raksuja silloin tällöin. Litalla on myös liikkuminen vähentynyt huomattavasti. Tämä ei enää juoksentele Nupun, Niban ja Jekun kanssa pitkin kämppää, vaan mielummin makoilee meidän ihmisten sängyllä. Olis myös jännä huomata toissapäivänä, ettei raukka pääse enää selälleen. Kova oli yritys, mutta ei kumminkaan tarpeeksi. Liikkumisen rajoittuminen on täysin normaalia. Tässä vaiheessa kissat eivät yleens juuri edes venyttele, vaikka normaalisti kissa venyttelee esim. herättyään torkuilta tai maattuaan kauan samassa asennossa. 


Lita on todella paljon vain maannut viime päivinä. Taitaa masu alkaa painamaan. 


Mitä on edessä? Käytöksen muuttuminen synnytystä varten. Seitsemän raskausviikon tienoilla kissa alkaa jännittymään ja hieman "hermostumaan". Mukavan paikan etsiminen on pääasia. Sopivaa pesäpaikkaa etsiessään kissa yleensä juttelee paljon. Kun sopiva pesäpaikka löytyy, alkaa sen sisustaminen eli kissa tekee siitä mieluisen. On tärkeää ettei ihminen mene koskemaan pesään muutakuin pakon edestä. Kissa on tarkoin valinnut paikkansa tuleville vauvoilleen. Seitsemän viikon aikoihin alkaa myös sikiöiden liikehtely, mikä aiheuttaa tulevalle äidille hieman olemisen vaikeuksia, jota kissa pyrkii helpottamaan venyttelyllä ja kieriskelyllä. Ai mikä masu? <3
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti