perjantai 6. heinäkuuta 2012

Namskis ! #4

Yläpuolella oleva kuva kertoo varmasti enemmän kuin tuhat sanaa siitä, mikä on meidän mirrien lempparia. Eli Applawsin kana, ja juuri tämä kana, joka ei ole missään erikoisessa kastikkeessa tai kaverina ole kurpitsaa tms. Olen todella mielissäni siitä, että nykyään Musti&Mirri tarjoaa kyseisiä ruokia, sillä aina ei ole näin ollut...ainakaan meidän M&M:ssä ei ole ollut.

Meillä kaikki mirrit syövät tätä erittäin mielellään, mutta erityisesti tämä tuntuu maistuvan Nellille, joka normaalisti kiertää märkäruuat hyvin kaukaa. Kun alan ottamaan kyseistä ruokaa kaapista, Nelli tunnistaa jo äänestä, joka lähtee kynsieni osuessa pieneen peltipurkkiseen, että nyt on tulossa tämän lempparia. Nelli syöksyy keittiöön ja alkaa miukumaan. Yleensä Nelli seisoo keittiöjakkaran päällä odottamassa, että saan kanan lautaselle. Samalla Nelli tassuillansa vähän kapsutus-tyyliin koskettelee jääkaapin kahvaa ja välillä keittiötasoa, jonka päällä ihminen touhuaa.

Olemme antaneet nyt hetken aikaa ruokalautasen ensin vain Nellin käsittelyyn, sillä Nelli on muutoin niin huono syömään märkäruokaa, mutta tätä ruokaa neiti ei pysty vastustamaan. Muille kissoille kun uppoaa todella hienosti esim. Latzin As Good As It Looks Like -hyytelöpussit. Laitamme samaan aikaan siis aina muille kissoille lattialle vaikka juuri tuota Latzia ja Nellille annamme Applaws-lautasen tason päälle. Kun Nelli on syönyt sen mitä on syödäkseen, annamme lopun (jos siis jää jotain) muille kissoille vähän herkkupala-tyyliin. Tulisi hieman liian kalliiksi jos kaikki kissat saisivat näitä pikkupurkkeja. 

Kuuden kissan yksi annos Applawsin Chicken 70g : 6*0,99e = 5,94e/pv.
Ja jos tämän antaisi vaikka vain kerran päivässä, mutta joka viikonpäivä : 7*5,94e = 41,58e/vko.
Ja tämän kun kertoo joka viikko vuoden ajan : 52*41,58 = 2162,16e/vuosi.

Tuohon vielä päälle kaikki muut ruuat, mitä kissat tarvitsevat, koska yksi 70g ruokapurkki päivässä ei aivan riitä. Jos annamme pääasiassa vain Nellille tuon yhden Applaws-purkin päivässä, on summa vain kuudesosan tuosta päälle kahdestatuhannesta. Nyt tiedän monien ajattelevan, että miksi ottaa noin monta kissaa, jos niitä ei pysty laadukkaalla ruualla ylläpitämään. Hyvin tyytyväisiltä meidän mirrit vaikuttavat, vaikka syövätkin pääasiassa kaupan märkäruokaa. Raksut ovat sitten hieman parempi laatuisia, sillä pidän parempana syöttää kaupan märkäruokaa kuin raksuja. 


Milloinkas märkäruoka on hyvää ruokaa? Usein näkee puhuttavan ns. hiiri-mallista, jossa tulee ilmi kissan luonnossa saamien ravinteiden saanti hyvin esille: vettä 70%, proteiinia 14%, rasvaa 10% ja hiilihydraatteja 1-2%. Hyvä ja simppeli nyrkkisääntö on:
  • Paljon lihaa
  • Ei viljaa
  • Ei kasviksia
  • Kuitua saa olla, mutta ei niin pakollista
  • Ei mitään väri-, makeutus- tai säilöntäaineita

 Lisäksi tulee pitää huoli kissan vitamiinin saannista, sillä esimerkiksi juuri Applawsin märkäruuat ovat vitamiinittomia. Myös tarvittava rasvamäärä tulisi tulla päivässä täyteen.


Lopuksi vielä pieni kevennys:
Simon's Cat ja ruokataistelu


Ps. Terveisiä mirreiltä täältä parvekkeen kuumuudesta !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti