lauantai 30. heinäkuuta 2011

Kynsien hoitaminen

Kissojen kynsien leikkaus. Se on välillä yhtä taistelua, välillä kaikki sujuu leikiten. Kun kissa on tarpeeksi väsynyt, saan leikattua kenen kynnet tahansa. Toinen keino on saada heidän huomionsa jonnekkin muualle kynsileikkureista ja kynsistään. Olisi pitänyt vain totuttaa kaikki kissat kynsileikkureihin heti pennusta saakka. Hyvin näkee kuinka paljon helpompi on saada Nuppu ja Lita aisoihin kynsienleikkuun ajaksi kuin Niba, jolta ei oltu leikattu kynsiä kertaakaan ennenkuin minä tulin taloon kynsileikkureineni. :-)

Kynsisakset meillä on hyvin yksinkertaiset ja kyseiset sakset kuuluivat itseasiassa entiselle pupulleni, mutta olen huomannut niiden toimivan kissojen kynsiin vallanmainiosti.

Osku-pupun vanhat kynsisakset
Pienet mutta erittäin kätevät

Nibaa ei ole koskaan totuteltu kynsienleikkaamiseen ja harvemmin sen kynsiään tulee leikattua, sillä Niba pistää hyvin hanttiin. Toinen hantti-maakari on Nelli. Nelli ei yhtää tykkää jos sitä otetaan syliin tai muuten väkisin pidetään paikallaan. Nellin kynnet tulee myös harvemmin pätkittyä. Joskus jos Nelli on todella väsyneenä sohvalla vieressäni, saatan koittaa napsia sen kynsiä. Jekun kynnet tulee hoidettua myös melko harvoin pienoisten taisteluiden vuoksi.

Nupun kynnet saa leikattua, kun Nupun asettaa selälleen syliin. Muutaman kerran Nuppu koittaa aina päästä pakoon, mutta luovuttaa huomattuaan, ettei tässä nyt muu auta kuin maata tässä ja antaa ihmisen leikata kynnet. Litan kynnet saa myös helpoiten leikattua, kun hänet laittaa selälleen syliin. Litan voi, toisinkuin Nupun, asettaa syliin niin, että pää on pohvien kohdalla ja takamus on lähellä mahaani. Nuppu pitää asettaa "vankilaan" niin, että itse istun jalat koukussa esimerkiksi sohvalla, Nuppu tulee selälleen syliini pää vasemman käsivarteni päälle. Tällä samaisella kädellä painan kynnen esiin tassusta ja oikealla kädellä leikkaan kynnet. Pipsa on myös tässä asiassa helpon kissa hoitaa. Pipsa antaa hoitaa kynsiään, vaikka hän makaa sohvalla vieressäni.

Tällä kertaa Lita istui sylissä kun hoidettiin kynnet :-)

Ihmettelimme mieheni kanssa, että miksi Pipsa tuntuu ontuvan toisella etutassullaan välillä enempi ja välillä vähempi. Syy selvisi kun aloin viimeksi leikkaamaan Pipsan kynsiä. Yhden varpaan kynsi oli lähtenyt kasvamaan todella oudosti juurestaan saakka, hirveän paksuna/leveenä, vaikka normaalisti kissankynsi on melko ohut. Lisäksi tämä kynsi oli kääntynyt hyvin ärsyttävästi tassun anturaan, ja aiheuttanut anturaan pienen kovettuman. En tiedä, kuinka tämä kynsi on päässyt kasvamaan moiseksi ilman huomaamattani. Olenko viime kynsienhoito kerralla hypännyt kyseisen kynnen yli, vaikka yleensä tarkastan kaikki kynnet vielä lopuksi? Kynsi saatiin kumminkin lyhennettyä ja Pipsa ei ole enää ontunut tassuaan. Ontuminen siis mitä todennäköisemmin johtui tästä yli-pitkästä kynnestä, joka ärsytti anturaa. Eläinlääkärille asiasta pirautettiin ja ell. sanoi, ettei ole syytä viedä Pipsaa sinne näytille, jos antura ei eritä mitään eikä ontuminen jatku. Ajattelimme kuitenkin viedä Pipsaa näytille kun viemme 3 muuta kissaamme rokotukselle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti