torstai 25. lokakuuta 2012

Herra Oksennus on kyläilemässä jälleen

Hyvää huomenta ! 

Meillä on taas parina päivänä ja yönä kissat oksennellut. Ei ymmärrä miksi. Voiko olla, että kaikilla on nyt yhtäaikaa jonkinlainen karvatukos, jota kyökkivät ulos vai onko se jonkun ruuan syytä.

Niba aloitti oksentelun toissapäivänä. Niba oli mieheni kanssa makuuhuoneessa kun Niba aloitti oksentelun. Mieheni huusi minut katsomaan, koska ei ollut koskaan nähnyt kissan oksentavan niin voimakkaasti. ( Jos näin voi edes sanoa ) Kyseessä ei ollut normaali selännykiminen ja kakominen, vaan koko kissa pomppi taaksepäin ja kun kakominen vihdoin loppu, lensi oksennus kuin ihmisen suusta. Ei tullut helposti siivottavaa, läpimitaltaan pari senttiä leveää, nestelätäkköä. Sieltä tuli oikeen ampumalla pitkin paikkoja nestettä. Tätä jatkui pari kertaa ennenkuin ulos tuli piiitkä pötkö karvaa.

Seuraavaksi vuorossa oli Jekku. Yllättäen. Jekku oksentelee meidän kissoistamme varmasti eniten. ( Jos ei lasketa Nellin oksenteluja kukkasten vuoksi. ) Vähintään kerran - pari kuukaudessa pitkin asuntoa löytyy oksennuksia, jotka ovat ihan raksua. Saattaa olla, että Jekku hotkii raksuja niin kovalla vauhdilla välillä, ettei ruuansulatus kestä. Olohuoneenmatolle ilmestyi siis eilen oikeen kunnon raksukasa mahanesteiden kera. Onneksi meillä on uutta pesuainetta, josta voit lukea täältä. 

Viime yönä heräsin pari kertaa siihen kun Nelli oksensi makuuhuoneen raapimispuun päällä. Koska mieheni nukkuu, en päässyt vielä katsomaan oliko ylös tullut tavara ruokaa vai karvaa. 

En jaksa uskoa, että kysessä olisi kissojen mahatauti tms. Sillä uskoisin sen vaikuttavan myös tuohon toisesta päästä tulevaan tavaraan. Ainakaan vielä ei ole kenenkään vatsa ripulilla. *Koputtaa puuta*

Jos kissan oksentelu jatkuu pidemmän aikaa ja on syytä uskoa kysessä olevan jonkin asteinen mahatauti, tulee kissan hoito aloittaa heti. Meillä on toimittu näin:

  • Aluksia kissaa pidetään paastolla ensimmäisen 12h ajan, jolloin tarjolla tulee olla pelkkää raikasta vettä. Se ei kuitenkaa saa olla liian kylmää. Ja jos kissa ei itse juo, täytyy nesteensaaminen varmistaa esim. muoviruiskulla. Muoviruiskuja saa ihan apteekista pyytämällä. Helpoiten vedenantaminen tapahtuu asettumalla kissan taakse polvilteen. Kissan "lukitaan" reisien väliin. Kissan päätä tulee kohottaa HIEMAN. Muoviruisku asetetaan kissan huulien välistä, suupielien kohdalta kissan suuhun ja mänttää painetaan hitaasti, jotta kissa kerkiää niellä nesteen. 
  • Toinen päivä keskittyy keitettyyn riisiin. Aluksi kissalle tarjotaan vain riisin keitinvettä. Jos tämä pysyy sisällä, voi kissalle tarjota riisiä. Teelusikan kärjellinen useaan kertaan päivässä. 
  • Toisena- kolmantena päivänä voi riisin kanssa sekoittaa raejuustoa sekä keitettyä seitä tai kanaa. Tätä seoasta tarjotaan 3-4 krt/pv. 
  • Kun riisi-raejuusto-sei/kana -seos pysyy kissan sisällä, voi pikkuhiljaa palata taas normaaliin ruokavalioon. 

Jos kissan olemus ja käytös menee hyvin epänormaaliksi, tulee kissa käyttää eläinlääkärillä, jotta voidaan varmistaa suolitukoksen vaara. Meillä suolitukos näkyi siinä, ettei kissa enää syönyt, juonut, leikkinyt tai juurikaan ollut muiden kissojen tai ihmisten luona. Kannattaa tarkkailla myös pissa-astialla käyntejä jos epäilee suolitukosta.


Nyt täytyykin seurailla pissa-astioita ja kissoja, ettei vaan kysessä ole mikään mahatauti...

1 kommentti:

  1. Kissaa ei saisi KOSKAAN paastottaa vuorokautta! Maksaan ja munuaisiin voi tulla vaurioita, jos kissa on syömättä yli 24h.

    VastaaPoista