lauantai 15. syyskuuta 2012

Pissa-astioita pissaliisoille

Kissahan on erittäin siisti eläin, kun sille vaan tarjoaa puitteet siistissä elämiseen. Tämä tarkoittaa tunnollista pissa-astioiden putsaamista. Valitettavasti meillä ei aina toimi tuo astian putsaus ihan niin hyvin kuin voisi toivoa. Meillä on molemmat, sekä minä että mies, hyvin laiskoja roskien viejiä. Tai minä kyllä vien melkein aina roskat, jos lähden siihen suuntaan että kävelen roskiskatoksen ohi, mutta tuo mies... voi oi voi. En tiedä onko kyse siitä, ettei miehellä käy mielessä roskien vieminen, vai onko kyse laiskuudesta. 

Oletteko muuten huomanneet, että hyvällä lapiolla astioiden putsaaminen on huomattavasti mukavampaa? Itse huomasin tämän kun Litter Locker II mukana tuli ihanan jämäkkä ja leveä hiekkalapio.

Anyways..

Meillä on siis käytössä normaalisti 2 pissa-astiaa meidän kuudelle kissalle. Se kuulostaa melko huonolta suhteelta, mutta meille kun ei noita astioita oikeen meinaa mahtua. Enkä haluaisi joka huonetta täyttää astioilla. Meillä on paljon ystäviä, joilla ei ole kissoja, joten olen varma että pissa-astioiden haju tulee heidän nenäänsä jo tarpeeksi vessasta. 

Nyrkkisääntönä usein pidetään, että astioita pitäisi olla kissojen määrä + 1. Eli meillä kuuluisi olla 7 pissa-astiaa. Haluaisin nähdä kenenkä useamman kissan omistamalla ihmisellä on tuon nyrkkisäännön mukaisesti astioita. Olisihan se hienoa, jos tuon määrän voisi saada astioita tarjolle. Tuskin tulisi pissoja vääriin paikkoihin, mutta tälläisessä asunnossa se on mahdotonsa. Nyt varmasti moni ajattelee siellä, että "mitäs olet niin monta kissaa hankkinut?". No olen hankkinut niitä koska rakastan kissoja(ni) ja olen todennut, että vähempikin määrä pissa-astioita riittää kun niitä vaan huoltaa ja kissat elävät harmoniassa. Veikkaan, että Nellinkin pissailut loppuisi, jos muut kissat eivät tätä aina sorsisi.

Tässä on meidän suuren suuri vessamme. Tiedättekö kuinka rasittavaa on joka kerta siirtää nuita astioita kun haluat suihkuun... Tällä hetkellä molemmat astiat ovat Litalla käytössä tuolla pentujen-makkarissa ja vessasta löytyy nurkkamallinen astia.
Me pyrimme siis putsaamaan astiat vähintään kerran päivässä, joskus pariinkin otteeseen jos astiat sitä kaipaavat. Myönnän, että välillä saattaa mennä pari päivääkin ilman putsausta. Hyi meitä. Tällöin on yleensä kissanhiekka hyvin lopussa, eikä viitsi viedä kaikkea "täytettä" astioista pois. Meillä käytetään eläinkaupan kissanhiekkaa, mikrohiekkaa. Se on helppo putsata, eikä päästä hajua niin pahasti kuin marketin hiekat ! 

Olemme koittaneet miehen kanssa laittaa pissa-astioita jos jonnekkin. Välillä pidimme pissa-astiaa eteisessä, mutta se ei oikeen toiminut. Kun kissat lähtevät astiasta, hiekkaa tulee tassujen mukana lattialle. Sitten vielä sisääntullessa, varsinkin syksy-talvi-kevät -akselilla, pihalta tulee kosteutta tai lunta sisälle, niin meillä on eteisen lattia ihan harmaana kissanhiekkasavesta. Ei sitä hiekkaa jaksa kuitenkaan koko aikaa olla putsaamassa siitä laminaatilta. Kuitenkin 6 kissaa siellä käy kuka milloinkin, niin saisi olla jatkuvasti päivystämässä. 

Tämän jälkeen koitimme laittaa yhtä astiaa meille makuuhuoneeseen. Kävin itseasiassa ostamassa uuden pissa-astian M&M:stä. Sellaisen nurkkamallisen, jossa on super korkeat reunat ja vielä sellainen reunan reuna, minkä on tarkoitus estää juuri kaavittavaa hiekkaa lentämästä yli reunojen. Hiekkaa tuli ihan yltittömästi makuuhuoneen lattialle eikä se Niban jätti-kakan haistaminen yöllä tai heti aamusta ollut hirveän hehkeää myöskään. Niimpä veimme tämän astian vessaan.

Hiekka-astioitahan on vaikka millaisia. On kannettomia, kannellisia, ihme tekniikoilla toimivia, on pelleteille tarkoitettuja astioita ja ties mitä kiemuroita tehty hiekan leviämisen estämiseksi. Kannellinen pissa-astia estää hieman kissanhiekan lentämistä reunojen ylitse kun kissa peittää jätöksensä, mutta silti sitä hiekkaa tulee vielä tassujen mukana. On myös erilaisia mattoja pissa-astian eteen tarkoitetuksi, mutta meillä nekään ei riitä. Niistä on tehty aivan liian pieniä minun mielestäni. 

Meillä on ollut laskujeni mukaan 7 erilaista astiaa. VÄHINTÄÄN. Melkein kaikki on ollut ihan tavallisen mallisia, tuollaisia suorakulmioita. Osassa on ollut katto, osassa ei. 

Muutama päivä sitten mieheni muisti, että meiltä löytyy kellarista yksi pissa-astia, jota voisimme kokeilla isoille kissoille makkariin siksi aikaa kunnes saamme meidän ison kannellisen astian Litalta pois toisesta makkarista. Niimpä mies haki astia, pesi sen, täytti sen ja vei paikoilleen. 


Pissa-astia löysi paikkansa meidän vanhan raapimispuun "alakerrasta", josta löytyi hyvä kolonen sille. Meillä tuo Nelli käy mielummin makuuhuoneessa astiassa kuin vessassamme. 

Sen jälkeen kun laitoimme yhden oven umpeen vessakäytävältä, on Nelli välttänyt vessaan pissa-astialle menoa. Silloin alkoi Nupun ja Nellin sekoilu. Nyt on niin, että aina kun Nelli on tulossa pois pissa-astialta, Nupun on pakko aloittaa Nellin vaaniminen ja tämän päälle hyökkääminen. Ennen Nelli pääsi vessasta karkuun joko keittiöön tai eteiseen. Nyt vaihtoehtona on vain eteisen suunta. Nelli tuleekin nykyään vessaan astialle melkeimpä vain ihmisen seurassa ja samoin lähtee vain ihmisen kanssa pois sieltä. Tässä on varmasti yksi syy siihen, miksi Nelli pissailee pissa-astian ulkopuolelle. Se ei uskalla mennä vessaan. En malta odottaa, että pääsen joku kaunis päivä muuttamaan asuntoon, jossa on ISO kodinhoitohuone. 

Nyt onkin jälleen ongelma tuon kissanhiekan kanssa, joka tulee makuuhuoneen lattialle kissojen tassujen mukana. Onko hyviä vinkkejä, kuinka saisimme nuo hiekat kuriin, helposti putsattavaksi? 

Ai miten niin pitäisi ostaa uusi raapimispuu makkariin? :-D

Pst ! Muistathan, että pissa-astian hiekat tulisi vaihtaa viikon-kahden välein, jolloin myös itse astia tulisi pestä kunnolla. Pesuun kannattaa käyttää kloritea. Astian voi pestä esimerkiksi vanhalla tiskiharjalla! 

5 kommenttia:

 1. Ihan samanlaisia ongelmia ton kissanhiekan leviämisen kanssa, enkä mäkään oo ratkaisua keksinyt. :( Me ostettiin sellasta "ruohomattoa" mitä saa ihan prismoista ja cittareista kynnysmatoiksi ja leikattiin siitä sellanen pienempi matto hiekkalaatikon eteen, mut ei sekään kauheesti auta. Meillä on yks laatikko, alunperin oli kaks, varmaan just samanlaisia kun toi teidän mikä on raapimapuun alla, mut erivärisiä vaan. Mut sit ostin mustista ja mirristä kerran sellasen tosi ison mikä makso aika paljon. Mut se on ihan hyvin riittäny noilla, kerran päiväs kanssa siivotaan.
  Ärsyttävintä on ne kakkapussit, nytkin meil on siihen litter lockeriin pussit loppu. Kun ei samantein tuu aina vietyä roskia niin ollaan aina sillon heitetty pussi vaan partsille ja pistetty hyvin kiinni ja viety sit myöhemmin.

  Mutta siis joo, ratkaisun mäkin haluaisin saada tohon kissanhiekan leviämiseen. Me joudutaan pitää laatikkoo makkarissa, koska vessaan se ei mahdu ja sit sitä on aina lattia täynnä. Joka päivä sais olla harjaamassa sitä pois :S
  -tiia

  VastaaPoista
 2. Meillä on yksi jumbovessa (kannellinen) kahdelle kissalle ja siivoan sen kerran päivässä aamuisin. Se on meillä riittänyt ihan hyvin. Meilläkin tuota hiekkaa jonkin verran kulkeutuu, mutta laatikon edustalla oleva matto estää sitä aika hyvin :) Tietty kun on enemmän kissoja niin on enemmän sitä liikennettäkin, jolloin hiekkaa varmasdti leviää enemmän.. Koko hiekkaa en vaihda kovinkaan usein vaan lisään vain uutta, kun alkaa loppumaan..

  VastaaPoista
 3. Btw kuulin eräältä ammatikseen siivonneelta ystävältä, että kloriittia ei tule käyttää lämpimän veden kanssa, koska silloin siitä pääsee kaikkia myrkkyjä. Eli kylmän veden kanssa kannattaa vaan sekoitella. En siis tiedä miten sä tapaat tehdä, mut ajattelin vain jakaa tällaisen viisauden. :D

  VastaaPoista
 4. Tiia: Meidän pitäisi oikeasti tehdä sitä tilausta sinne zooplussaan, koska täällä alkaa myös loppua Litter Lockerin pussit. Nyt olen putsannut ihan isoihin pusseihin astioita kun niitä on nyt 5kpl putsattavana. Menisi varmaan koko kiekko Locker-pusseja, jos siihen lähtisin putsaamaan.

  Sonja: Mimmoista mattoa teillä on astian edessä?

  Salla: Toi olikin uusi tieto meille, siis tuo kloriitti. Tack ! Mikä se matto oli mikä teillä on Maisan astian edessä? Katsoin, että sinne näytti hiekka uppoavan aika mallikkaasti. Lähteekö helposti kulkeutumaan etiäpäin?

  VastaaPoista
 5. Niin täytyis tehdä joo! Nytkin meil on ollu jo pitkään raksut silleen vähissä, etten oo raaskinu ostaa mustista ja mirristä sitä isoo royal caninin pussia kun oon ajatellut että "jos nyt vihdoin tilais sieltä zooplussasta". Sit oon ostanu vaan sellasen pienemmän eikä se kauaa kestä ja taas saa hetken päästä mennä ostaan uuden :/ Meil meinaan kissat tuntuu tykkäävän ihan hirveesti niistä royal caninin hairball raksuista ja sit kun sitä on tarjolla niin ne jättää syömättä märkäruuat kokonaan :D Ja vaik laittais vaan pelkkää märkäruokaa niin sit ne jättää siltikin sitä syömättä, kun ne tietää et niitä hyviä raksuja on tulossa. :D
  meidän tarvis tilata se leikkirata mikä teilläkin on ja uus raapimapuu, et tulee aika iso tilaus. varmaan parempi et me tehdään se et ne tulee meille suoraan, ettei tarvii alkaa sitä puuta teiltä raijaan :D

  VastaaPoista